2012. január 21., szombat

Melyek a kutyatartás előnyei és hátrányai?


Nemrégiben készült egy közép-európai felmérés, miszerint hazánk a felelős kutyatartásban még nagyon gyerekcipőben jár. Magyarországon még sok helyen a kutyákat láncon tartják és mint „állatra”, nem pedig mint társra tekintenek. Nálunk nagyon sok a kóbor állat, ami a felelőtlen tartásból és tenyésztésből adódik. Az emberek nagy része még nincs tisztában a kutya tartási igényével, gondozásával. Nem tudja, hogy ő is rendszeres állatorvosi ellenőrzésre szorul. Sokszor csak azért vásárolunk kutyát, mert édes kis szőrgombóc, de azzal már nem számolunk, hogy a kutyával foglalkozni kell, tanítani és természetesen ő sem marad mindig ilyen kicsi. Napjainkban egyre többféle méretben kaphatunk kutyát, ezért nem véletlen, hogy neves alkalmakra is kutyát ajándékozunk ismerőseinknek, szeretteinknek, nem mérve fel előre, hogy ennek óriási súlya van.
Ha odafigyelünk és körültekintően vásárolunk magunknak kedvencet, akkor nagyon sok örömben lesz részünk és a velük való foglalkozás nem teher, hanem öröm forrása lesz.

Előnyök:

Számos előnnyel jár, ha valaki kutyát tart. A kutya munkát végez, pl. mint pásztorkutya, szánt húz, házat őriz, rokkant személyek, pl. vakok és siketek támasza. A kutya csökkentheti a magányosság és depresszió érzését; társat, testmozgást, érdekes, változatos életvitelt jelent, és igényli a gondoskodást. A figyelem elterelésével csökkentheti a szorongást, biztonságérzetet és a kapcsolat örömét nyújtja.



Kutatások bizonyítják, hogy a kutya nagyon jó hatással van az emberre. Mind pszichológiai, mind pedig fizikai értelemben. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. A kutyatartó egészségi állapota jobb, mint eb nélküli társaiké, hisz a kutyával nap mint nap sétát tesznek a friss levegőn. A tudósok megállapították, hogy a kutyatartók kevesebbszer betegednek meg, súlyos betegségből pedig gyorsabban épülnek fel. A kutya előre tudja jelezni bizonyos rohamok megjelenését pl. epilepszia. Így gazdája már készülni tud rá vagy be tudja venni időben a gyógyszerét. A kutyusok köztudottan csökkentik a stresszt és ezáltal erősítik az immunrendszert. A gazdi lelki egészségét pedig segíti, hogy kutyusa révén más gazdikkal is megismerkedik. Séta közben beszélget, ismerősöket szerez. Ez különösen a magányos emberek számára előnyös. A kutya közvetítésével az ember társasághoz jut. Sok idős ember, ha kutyát tart, tovább is élhet. Hisz hányszor láttunk már idős nénit sétálni még idősebb kutyával, aki váltig állítja, hogy a kutyusa tartja életben. Hisz ha ő nem lenne, ki etetné a kutyust, ki vigyázna rá? Számos orvos is vallja, hogy egy idős ember sokkal több segítséget, támaszt kaphat egy ebtől, mint amit bármely más embertől.




Hátrányok:

Nem ez a legjobb szó talán a kutyatartás árnyoldalaira, hisz ha kutyatartáson törjük a fejünket, számolnunk kell néhány kellemetlenséggel, ami természetesen szorosan együtt jár a kutyatartással. Ilyen a rendszeres napi sétáltatás is. Ha kutyusunkat rászoktattuk a megfelelő időbeosztásra, megtanulja, hogy a gazdi reggel mikor ébred és mikor viszi őt sétálni. Ezt akkor is mindig a megszokott időben kell tennünk, ha épp nem megyünk dolgozni, vagy hétvége van, vagy éppenséggel szabadságon vagyunk. Kutyusunk a belső biológiai óráját hozzánk fogja igazítani, ha mi lustálkodunk, akkor teljes mértékben a mi felelősségünk lesz, ha kedvencünk a lakásba piszkít. Ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk nem magunkat, hanem a kutyát leszidni, ezzel teljesen összezavarva őt.


A rendszeres sétáknak köszönhetően a lakásban tartott kutyák az utcai port, sarat, növényi részeket behordják a lábukkal, szőrükkel a lakásba, így plusz takarítással is számolnunk kell. Hiába vagyunk közterületen vagy kifejezetten kutyáknak készített futtatóban, ebünk végtermékét össze kell szednünk egy kis nejlonzacskóba és el kell dobni. És valljuk be nem szeretnénk, ha kutyánk egy másik rendetlen gazdi kutyusa miatt betegedne meg. Mutassunk jó példát, hátha többen követnek bennünket. Nem megfelelő elv az, hogy más sem szedi össze kutyája után a piszkot. További „hátrány” szintén a mi felelősségünk. Napjainkban arra törekszünk, hogy a kutya is mint minden más az életünkben a kényelmünket szolgálja. Minél kisebb méretű az eb, annál könnyebb vele bánni. Azonban a mesterséges szelekció sok örökletes genetikai betegség hordozója lehet. Ezért mielőtt kutyát választunk feltétlenül érdeklődjünk az áhított fajta egészségi állapota felől.
Ha nem figyelünk ebünk megfelelő oltásaira és a rendszeres orvosi ellenőrzésre, akkor kutyusunk számos kellemetlen, ránk is veszélyes és kutyánkra akár halálos betegséget is összeszedhet.


És persze a kutyus viselkedése is sokszor „hátránynak” minősül. Ha kertben tartjuk, akkor ne álmodjunk gyönyörű virágos kertről vagy nagyon jól kerítsük el kedvencünk elől. Hisz ő mindent letapos vagy kiás. Természetesen az ásás sem minden fajtára jellemző és nagyban függ a kutyus saját személyiségétől is. És a nem megfelelő bánásmód is okozhatja kedvencünknél ezt a nemkívánatos viselkedést. Azonban ha kotorék kutyusunk van, akkor nála természetes lesz a kert körbeaknázása.
Kiskutyusunk szintén rombolhat csak a lakáson belül. Megrágja kedvenc cipőinket, ruháinkat. Erről le tudjuk szoktatni, hisz kis korban ez még nem a kutyus rossz természete miatt alakul ki, hanem együtt jár a fogváltással, a beilleszkedési folyamatokkal az új családjába.


Mindent egybe vetve a kutya nagy felelősség, mint minden más háziállat. Hisz tőlünk függnek. Mi alakítjuk jellemüket, mi tudunk nekik boldog, egészséges és várhatóan hosszú életet biztosítani. Ehhez azonban nagyon sok törődést és figyelmet igényelnek. Ezekkel mind-mind számolnunk kell, ha kutyát szeretnénk, hisz ők nem csak addig lesznek mellettünk, míg kicsik. Ott lesznek ha örülünk, ott lesznek ha bánatosak vagyunk. Bújnak hozzánk akkor is, ha kiabálunk velük és hálásak minden egyes szóért, amit nekik szánunk, akkor is ha azok épp nem dicsérő szavak. A kutya hűségét azonban nem szabad kihasználni. Nem a mi pillanatnyi hangulatunkhoz mérjük az irántuk érzett szeretetünket. Ők társak lesznek hosszú-hosszú éveken át.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése