2012. március 30., péntek

Milyen kutyát válasszunk?


A kutyatartás felelősségteljes döntés. Ugyanis nem elég a vágy egy szeretetteljes, hűséges társra, hanem számba kell venni minden szempontot, vajon tudunk-e számára megfelelő körülményt biztosítani, vajon mennyiben változtatja meg saját életünket a vele való törődés. Hajlandók vagyunk-e áldozatot hozni érte, elegendő időt szánni az új családtagra.

Valóban családtagot választunk, és nem 1-2 hétre, hanem akár 10 évre, jobb esetben annál
hosszabb időre. Ha már döntöttünk és vállaltuk, nem lehet ráunni, visszavinni, nem törődni vele, esetleg kitenni egy idegen helyen, hogy majd valaki befogadja vagy vadászik magának valamit ha megéhezik. A kutyavásárlás tehát fontos elhatározása életünknek, vállalni kell annak nemcsak a kellemes, hanem a kellemetlen pillanatait is. Viszont ha a vásárlás mellett döntünk, olyan többletet kapunk az élettől, amit csak egy szeretetteljes kutya-gazdi viszony nyújthat.


2012. március 26., hétfő

Amit talán nem is sejtettél az anyanyulakról


    A házinyúl szaporodása idegi és hormonális szabályozás alatt áll. Ezek egyszerűbb és bonyolultabb kölcsönhatása, egymás segítése vagy gátlása határozza meg, hogy az anyanyúl életkorának, szaporodásbiológiai stádiumának (ivarzás, vemhesség, fialás, szoptatás) megfelelően éppen melyik hormon hatása érvényesül.

    Az ivarérettség és a tenyészérettség időpontja nem esik egybe. Ivarérett az állat, ha az ivarzás jelei mutatkoznak rajta. Ez 3-3,5 hónapra tehető. Tenyészérett (azaz tenyésztésbe vehető), ha kifejlettkori testtömege 75-80%-át elérte, s emellett kitűnő kondícióban van. Ez a középnagy testű intenzív fajták általában 4-5, a hagyományos fajtákat 5-6, a nagytestűeket 6-7 hónapos korra tehető. 

2012. március 23., péntek

Szereti-e a tejet a macska?


    A hiedelemmel ellentétben nem minden macska szereti a tejet. A tej szeretete időszakos és fajtafüggő is lehet /pl. a sziámi nem kívánja/. 


    Van cica, amelyik egyszer szívesen megissza a tejet, másszor meg rá se néz. Mindenesetre ne erőltessük, ha kívánja, ihatja.
     Nem árt azért figyelembe venni azt a tényt, hogy a tehéntejben lévő laktózt /tejcukor/ nem minden macska tudja megemészteni.
     Ha cicánk szívesen inná a tejet, de hasmenést kap tőle, higítsuk a tejmennyiséget vízzel, fele-
fele arányban.

    


2012. március 18., vasárnap

Mik a kutyakiállítás feltételei és milyen a küllemi bírálat


Az 1800-as évek közepe óta máig töretlen a kutyakiállítások sikere. Jóllehet, azóta sokat változott, és nem csak jellegében. Manapság nem csak szórakozás, hobbi, hanem üzlet is. De felfoghatjuk egy kellemes hétvégi programnak is, amit valószínűleg a család minden tagja élvezni fog. Na de hogy is vihetjük el kis kedvencünket kiállításra? 


Ha rendelkezik származási lappal, akkor a MEOE által rendezett kiállításokra, illetve külföldi kiállításokra nevezhetjük ebünket. A kutyás újságokban, helyi napilapokban, interneten meghirdetett kiállításokra a jelentkezési lap kitöltésével, és a nevezési díj befizetésével tudunk jelentkezni. A nevezési lapokat vagy az újságból tudjuk kivágni vagy a MEOE helyi szervezeténél is lehet kérni. 



2012. március 13., kedd

A nyulak és a külvilág…


Nyulak szállítása

Retek sétál
Azok az állatok, melyek kiskoruktól kézhez vannak szoktatva, sokkal könnyebben felemelhetők, mint meg nem szelídített társaik. Az idősebb állatok nehezebben, olykor sehogyan sem szoktathatók kézhez. A fiatalok azonban minden további nélkül megtaníthatók. Kezdeti tiltakozásuk hamar átvált bizalommá, ha megfelelő feltételeket teremtünk nekik.


Soha ne emeljük fel az állatot fülénél fogva!!! Ez óriási fájdalommal és sérülésekkel járhat mind az állat, mind a gazdi számára.

2012. március 5., hétfő

Van-e farkatlan macska?


    A Man-szigeti / Manx/ macska az egyetlen olyan macska, amelyiknek nincs farka.. Az Ír-
tengeren található Man-szigetről származik.



     Már VII. Edward angol királynak is voltak ilyen macskái.

     A farkatlanságra számos legenda született. Az első szerint Noé véletlenül rácsapta egy macska farkára a bárka ajtaját. 


2012. március 1., csütörtök

A nyulak elhelyezése kertben


A törpenyulakat napjainkban csak kedvtelésből tartják. Kifejlett korban a választott középtestű nyulak testnagyságát elérő, piciny fülű egyedek a felnőttek szívét is megdobogtatják. Nálunk a hobbitartás még nem tett szert olyan nagy népszerűségre, mint pl. az USA-ban, ahol számtalan a törpenyúl tenyészet, kiállítás és - a világhálón is megtalálható - klub. Ezeket a hobbi állatokat általában lakásban tartják, s egész életükben emberközelben vannak.