2012. február 28., kedd

A nyúl tartása lakásban


Ketrec a lakásban
A nyulak házi kedvencként való tartása a 90-es években vált nagy divattá az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a világ más országaiba.
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatók kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük, és a nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás.


Ennek ellenére sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

2012. február 24., péntek

Lehet-e a macskát sétáltatni?


Természetesen. Sőt manapság egyre nagyobb divat. Néhány macskafajtát könnyebb betanítani arra, hogy pórázon sétáljon, pl.: sziámit, burmát és az orosz kéket. A sétáltatás sokszor cicánk személyiségén múlik. Lehet nyugodt és teljesen együttműködő a cica, mégsem fog neki tetszeni ez a fajta séta. Majd a macska eldönti, hogy ez jó-e neki vagy nem. Attól sétálni nem fog, ha mi szeretnénk.


Napjainkban minden állatkereskedésben kapható cicáknak való nyakörv és póráz. Majdnem olyan széles a választék, mint a kutyáknál. A nyakörv azért is ajánlatos, mert ha kijáró a cicánk, ezt elláthatjuk cím és névkártyával.

2012. február 22., szerda

Hogyan bánjunk idősödő kutyánkkal?


Az idős kutyának már speciális igényei vannak. A várható életkor fajtánként változik. A kisebb termetű kutyák tovább élnek, bár a minik ebben az esetben nem tartoznak ide. Az óriás méretűek rövidebb élettartammal bírnak, míg a keverék kutyák élete kb. 13 évre korlátozódik. Az öregedés lassú folyamat, melyet nem biztos, hogy észreveszünk, hisz naponta látjuk kedvencünket. Bizonyos fajták azonban idősen hajlamosak egyes betegségekre, melyekre még a tenyésztő vagy az állatorvos felhívja a figyelmünket.

Az idős kutya gondozása: a napi ápolás jelentős ezekben az években, hiszen kutyánk a kényeztetéstől jobban érzi magát. Az öreg kutyán gyakran találhatunk szemölcsöt, mely egy jóindulatú daganat, nem okoz problémát. Azonban, ha rossz helyre nő, zavarhatja kutyánkat. Akadályozhatja mozgásában, látásában. Ha a szőr között elbújva helyezkedik el, fésülésnél mi is felsérthetjük, ezért ápolását körültekintően kell végeznünk. Ha valahol dudor növekszik a kutya testén, forduljunk orvoshoz. Ezeket a kinövéseket, dudorokat, azok esetleges növekedését nyomon tudjuk követni, ha naponta gondozzuk kutyánk szőrét. Így, ha változást észlelünk, időben tudunk cselekedni.



A napi ápolás során mindig legyen időnk kutyánk körmeit is megvizsgálni, ne hagyjuk túlnőni azokat. A ferde, hosszú köröm a mancsot szúrhatja, erős fájdalmat okozva a kutyának. A körömvágást lehetőleg orvos végezze, ha nincs benne gyakorlatunk. Az első körömvágást mindenképpen orvossal végeztessük és kérjük meg, mondja el, mire figyeljünk a későbbi körömvágásoknál.

Felfigyelhetünk arra, hogy idősödő állatunk lehelete kellemetlen szagúvá válik. Ennek oka a fogkő, melyet ha nem távolíttatunk el, a fog romlását, esetleg elvesztését okozhatja. A megelőzés érdekében kutyusunk idős éveiben is kapjon szilárd ennivalót. Mossuk rendszeresen a fogait az erre a célra kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel.

Az idős kutya etetése: az öreg kutya, akárcsak az idős ember, kevesebbet mozog, így energiaszükséglete csökken. A túlsúly elkerülése érdekében csökkentsük napi ételadagját. Ha a kutya túlsúlyos, megterheli a szívet, légzőrendszert és az izmokat. Ennek következtében rövidül kutyánk élete. A kereskedelmi forgalom kapható kifejezetten idős kutyák részére készült kutyatáp is.



Testedzés: az idős kutya már nem olyan szaladgáló kölyök, amilyen régen volt. Könnyen kifárad. Ízületi- és izomfájdalmai lehetnek, akárcsak nekünk. Ne terheljük túl a kutyust, saját tempójában történjen a séta is. Ilyenkor fokozottan figyeljünk kedvencünkre, mert a kor előrehaladtával romlik a hallása, csökken a tájékozódó képessége és szaglása sem a régi már.
Ne hagyjuk elcsatangolni, mindig legyen látótávon belül. Nagy hidegben vagy forróságban ne sétáltassuk, hiszen a hőháztartása sem a régi már. Nehezen viseli ezeket a szélsőséges időjárási viszonyokat. Ha séta közben sárba, hóba vagy felsózott talajra lép, otthon mossuk le és szárítsuk is meg mancsait. Idős korában már rövidebb, de gyakoribb sétákat tegyünk vele. Idős kutyánk többet fog pihenni, mint korábban. Biztosítsunk neki egy kényelmes, meleg, száraz fekhelyet akár a lakásban, akár a kertben. A helye legyen puha, a kemény fekhely a szőrrel nem borított testrészeket irritálhatja, melyek az idő múltával el is fekélyesedhetnek. Igyekezzünk minél több időt vele tölteni, ne hagyjuk hosszú időre egyedül.



Rendszeres orvosi vizsgálat: idős ebeknél is nagyon fontos az oltások pontos beadása. Hiszen szervei már nem működnek maximálisan, így az immunrendszer védelme is csökken. Ha oltásra visszük, feltétlenül kérjünk teljes körű vizsgálatot, hogy tájékozódjunk kutyánk egészségi állapotáról.

A fentiek figyelembevétele mellett a legfontosabb, hogy legyünk vele türelmesek és odaadók. Ha kutyusunk az első szóra nem néz ránk vagy nem jön oda, ne hibáztassuk, ne szidjuk. Ez nem annak a jele, hogy nem érdekeljük őt, egyszerűen az idős kor jelei jelentkeznek, ami hallás, látáscsökkenéssel is jár. Egész életében hűségesen "szolgált" minket, örömet és szeretetet adott nekünk, megérdemli, hogy viszonozzuk ezt.


2012. február 20., hétfő

A nyulak egészsége


Myxomatózis
Majdnem minden betegség veszélyes, ha nem ismerjük fel időbe, és nem kezeljük. Bármilyen állat tartásánál – legyen az, hobby vagy termelői munka – szükséges egy állatorvos kiválasztása, aki ismeri az állományt, és rendszeres felügyelet alatt tartja állatainkat. Legtöbbször a baj megelőzhető. Ha az alábbiakban leírt betegségek tüneteit felismerjük, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz.

Vírusos betegségek


Myxomatózis

A házinyulaknak egészen 1984-ig a myxomatozis volt az egyetlen, komoly veszteséget okozó vírusos betegsége. Ausztráliában dedomesztikálódott állományt is ezzel a vírussal sikerült tömegesen csökkenteni.
Ezt a betegséget először 1896-ban észlelték Dél-Amerikában a gyapotfarkú nyulakon. Innen terjedt át Európára. A betegséget a Lepoipox vírus idézi elő. Nálunk csak a házinyúl és az üregi nyúl fogékony a vírusra. A vírus terjesztését a különböző vérszívók végzik (szúnyog, bolha, atka, kullancs). A myxomatozisban megbetegedett állat véréből, vagy egyéb szövetnedvéből felvett vírus hónapokig életben marad a vérszívó rovarokban, és minden korosztályt fertőz a nyulak között.

2012. február 17., péntek

Milyen hangjelzéseket ad a macska?


Az emberi nyelvben a macska által kiadott egyedi hangot miaú hangutánzó szóval és változataival jelölik. Az európai nyelvekben és a mandarin kínaiban is ezt a szót használják. A japán nyelv nyiú-t, a  koreai jiong-ot, az arab maúa-t mond, a thai pedig a meioú szót használja erre.

A hang változatai eltérő jelentést hordoznak. Az állat más hangot használ a fájdalom kifejezésére, figyelemfelhívásra és üdvözlésre is. Vagyis a macska nyávogása hanglejtéstől függően különböző kedélyállapotot fejez ki.
A nyávogás általi kommunikáció gyakorisága egyénfüggő. Vannak egyedek, melyeknek nagyon sok a mondanivalójuk.

Míg a kutyák 10 féle hangjelzést ismernek, addig a macska 100-t is használ, mint őse a vadmacska is.

2012. február 16., csütörtök

Kutya tartása lakásban


A kutya az a háziállat, amely leginkább alkalmazkodott az életformánkhoz. Elkísért minket hű követőként a hódítások idején, megtalálható a sivatagoktól a sarkokig. A Föld lakossága az évszázadok során egyre növekedett, népességünk a kihasználható tereket betöltötte. Egyre szűkült számunkra az élettér, így velünk együtt kutyáink is kisebb helyre kényszerültek. Hiába lakunk kis lakásban, igényünk arra, hogy azt megosszuk négylábú társainkkal, továbbra is megmaradt.

Sokan állítják, hogy az állat lakásban való tartása kegyetlenség. Azonban bármilyen meglepő, a kutyának mégis megfelelő a lakásban tartás.
A természetben élő ragadozók napjuk nagy részét heverészéssel töltik. Keresik egymás társaságát, s csak a portyák idején vágnak neki az útnak. A lakásban tartott kutya sem viselkedik másként. A nap legnagyobb részében szunyókál, viszont a napi séta alatt megfelelő lehetőség nyílik mozgásra, új szagok megismerésére, fajtársakkal való játékra.

2012. február 15., szerda

A törpe fajták


Hermelin
Ebbe a csoportba azokat a nyúlfajtákat soroljuk, amelyek kifejlett kori élősúlya 1,00 - 2,00 kg között van. Apró termetükből adódóan gazdasági jelentőségük elenyésző. Hobbiállatként azonban manapság igen nagy népszerűségre tettek szert.  Régen a gereznáért is tartották, mivel rendkívül dús a szőrük, azonban ilyen kis állatról nagyon kevés prém húzható.
Azonban ezeknek a kis nyulaknak a vizsgálatával a nyulászok rengeteg új információhoz jutottak.

Törpenyúl fajták

Hermelin vagy Holland törpenyúl

2012. február 9., csütörtök

Számos nyúlfajta mégis csupán hat csoportba besorolható


A domesztikáció során a nyúl bizonyos változásokon ment keresztül, mind morfológiailag, mind viselkedéstanilag. Napjainkban a házinyúl fajon belül mintegy 80 fajtát ismerünk. Jelenlétüket tenyésztők munkájának köszönhetjük. Ritkábban a véletlen mutációk végett alakultak ki.

Kistestű holland tarka
Az ismert fajtákon belül számos változatot ismerünk. Ezeket sokan önálló fajtának tekintik, míg mások fajtán belüli változatoknak.
Ez alapján megkülönböztetünk:
  • Óriásfajta
  • Közepes testű fajta
  • Kistestű fajta
  • Törpefajta
  • Rex fajta
  • Hosszú szőrű fajta nyulat.

2012. február 7., kedd

Milyen a macska ásványi anyag és vitamin-szükséglete?


A macska szervezetének fejlődéséhez és életfolyamatainak szabályozásához  nélkülözhetetlenek a különféle ásványi anyagok és vitaminok.

Természetes körülmények között a macska kisebb rágcsálókkal táplálkozik, melyek növényevők. Így zöldtakarmányhoz is hozzájut. Naponta 8-10 egeret fogyaszt el, melyek teste  kb. 70% vizet, 14% fehérjét,10% zsírt, 1 % szénhidrátot és 1 % ásványi anyagot tartalmaz. Mivel a macska mindenestől megeszi az egeret, így a májból vitaminokhoz, a csontokból  kalciumhoz és ásványi sókhoz jut hozzá.
Tehát a macska számára az a legjobb összetételű takarmány, mely mindezeket hasonló arányban tartalmazza.

2012. február 3., péntek

Milyen a nyulak érzékelése?


Pár napos fiókák érzékelése még rendkívül csekély, szinte teljesen érzéketlenek a külvilágra. Legelőször a bőridegek lépnek működésbe, azonban kezdetben ezek még annyira fejletlenek, hogy alig képesek fájdalmat jelezni, csaknem érzéketlenek. Az idegrendszer érzékenysége az egyedfejlődés folyamán alakul ki, ezért az állat születéskor rendkívül közömbös a külvilági ingerekkel szemben. A szopási ingert is csak az váltja ki, ha mocorgás közben az anya csecse a fióka szájához ér. Ha ez nem történne meg, akkor hang nélkül éhen pusztulna a kicsi.
A kifejlett állatnak – mivel zsákmányállat – igen fejlettek az érzékszervei.

2012. február 2., csütörtök

Milyen növények mérgezhetik a macskát?


Szanzavéra

Környezetünk igen veszélyes is lehet macskánk számára, főleg, ha szabadon hagyjuk csatangolni felügyelet nélkül. A legfontosabb, hogy ismerjük a lakásban tartott növényeket és a kertben lévő cserjéket, virágokat.

Mielőtt macskánk hozzánk kerülne, a mérgező növényeket távolítsuk el vagy helyezzük
állatkánk számára elérhetetlen helyre/persze ilyet nem biztos, hogy találunk.

A macska természetesen nem buta állat. A növények által árasztott illat, melyet sokszor mi nem is észlelünk, de cicánk érzi a veszélyt. Azonban a macskának fűre is szüksége van /ez főleg akkor fontos, ha önmaga nem jut hozzá, mert kizárólag lakásban tartott/ és ha ezt az igényét nem elégítjük ki, óhatatlanul a növények látják kárát.