2012. január 24., kedd

A nyúl magzati fejlődése



A megtermékenyítés után a 3 napos embrió szedercsíra állapotba kerül. Ez folyamatosan osztódik. A negyedik napon gömb alakú hólyagcsírává alakul. Az 5-6 napos embrió 1,5-2 mm, majd 4-5 mm átmérőjűvé válik. A 7. napon a hólyagcsíra ellipszoid alakot vesz fel, mikor is a hosszabbik tengelye kb. 5 mm, a rövidebb kb. 3 mm. 

A csíra nem lesz nagyobb, ellenben átmérője megrövidül. Ekkor alakul ki az úgynevezett embriólemezek, melyekből az egyes szervek fejlődnek. Az embrió már nem a méh nyálkahártyájában van, hanem eléri a méh falát, s ahhoz tapad. Minden a 8. napon következik be.

A 9. napon kialakulnak a fontosabb vérerek és szervtelepek, valamint az agyhólyag kezdeménye. Ettől a naptól kezdve már magzat a neve. A 10 napos magzat elválik az embrionális hólyagtól. A 11. napon megállapítható a szervtelepek differenciálódása, azaz elkülönülnek a zsigeri szervek, a csigolya és a tüdő is.

A 12 napos magzatnál már kialakulnak a végtagok. A 13. napon a magzat 7-8 mm-es képleten már felismerhető, hogy emlős állatról van szó, míg ezt megelőzően csak annyi állapítható meg, hogy gerinces állat magzata. 2 hetes korban már a méhben is kitapintható a magzat, gömbszerű formában. Ezt kitapintva, apró üveggolyó méretű duzzanatokat fogunk érezni. Kicsivel nagyobbak, mint a nyúlbogyók, nem lehet összetéveszteni.

A 3. héten már nemcsak az általános emlősjelleg látható, hanem a rágcsálójelleg (zömökség, csaknem nyak nélküli törzs, nagy fej, benne jellemző az erősen fejlett metszőfogi rész helye, viszonylag rövid végtag) is. A 3. hét után a fogcsírák is fejlődésnek indulnak, s a fogak felveszik jellemző alakjukat. A magzatok teste csupasz. Más emlős magzatja a vemhesség 3. harmadában már szőrös.

A nyúl 4 hetes vemhesség után hozza világra szőrtelen, süket és vak fiókáit, ellentétben a mezei nyúllal. Tehát éretlen, de életképes magzatot hoz a világra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése