2012. január 3., kedd

Milyenek a gyógyító kutyák?


Terápiás kutyák léteznek. Gondoljunk csak a vakvezető kutyákra, vagy a katasztrófa sújtotta területeken dolgozókra /pl.: Mancs, Töki/, vagy épp a mozgáskorlátozottak segítőire. Külföldön már elfogadott – hazánkban sajnos nem – hogy a terápiás kutyusok bemehetnek a kórházba, óvodába, öregek otthonába. Itt a kontaktus, amit a beteg, akár a kisgyermek vagy idős ember hoz létre az állattal, gyógyító hatással bír. Nem véletlen, hogy azok az idős, egyedül élő emberek, akik kisállattal rendelkeznek vidámabbak, egészségesebbek, mint valóban magányos társaik. Hisz még van kiről gondoskodjanak, nem foglalkoznak saját betegségükkel, tartják magukat, mert állatkájuk értelmet ad életüknek.

Kifejezetten gyógykutyák is léteznek, melyek feladata, hogy fejlesszék a sérült ember mozgáskoordinációját. Ők jelentik a motivációt a beteg számára. A kutya nagyon alkalmas erre, elsősorban azért, mert már régóta él velünk, akár lakásban is. A kutyát fejlett kommunikációs képessége miatt könnyű tanítani, nevelni, és mert az embert fajtársának tekinti. Ezek a kutyák jelenlétükkel csökkenthetik a vérnyomást, a szívfrekvenciát, normalizálják a légzést. Csökkentik a stresszt és a fájdalomérzetet. A kutya feltétel nélkül elfogadja az embert, nem tesz különbséget kerekes székes vagy szellemi fogyatékos között. Szeretete és odaadása spontán.



A szociális hatáshoz tartozik, hogy a kutya jelenléte csökkenti a magányérzetet (idős emberek), biztonságot és önbizalmat ad gazdájának. A kisgyermekre is motiváló erővel hat, hiszen elsajátítja az állattal való bánásmódot, önzetlenségre nevel. A kutya házi kedvencként lelkileg "ápolja" a gazdát, hiszen minden simogatás, séta, közös sport testi-lelki egészséget rejt.

Mozgássérült, vak és hallássérült társainkat a kutya nemcsak a világban való tájékozódásban segíti, hanem a beilleszkedésben is. Egyre több epilepsziában, cukorbetegségben szenvedő ember tart terápiás kutyát. A kutya figyelmezteti gazdáját az inzulin beadására és előre megérezheti az epilepsziás roham jövetelét, így a beteg a gyógyszer mielőbbi bevételével megelőzheti a bajt. Bizonyították, hogy a kutyák akár a közelgő szívrohamot is képesek jelezni. Mivel a kutya szemkontaktus alapján is tud kommunikálni velünk, így alkalmas lehet a pszichés betegek segítségére is.



Természetesen nem minden kutya alkalmas terápiás kutyának. Sok keverékkel nagyszerű sikereket értek el. Azonban ezt a tulajdonságot tenyésztéssel továbbörökíteni, csak az öröklődés mechanizmusának ismeretében lehet, ezért inkább a fajtatiszta kutyákat részesítik előnyben erre a célra. Kiválóak pl. a retrieverek, a border collie, a magyar pumi és mudi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése